Tänään oli vuorossa -taas- leivontaa. Tälläin sairaslomalla se on oikein mukavaa puuhaa, kun ei ole kiire minnekkään.. Tämä ohje on osittain omasta päästä ja osittain kirjasta johon joskus jossain törmäsin ja jonka nimeä en tietenkään muista..

Eli nyt lähdetään leipomaan lime piirakkaa:

Pohja:
400g Digestive keksejä
200g Voita

Murskaa keksit ihan hienoksi. Itse käytin -ensimäistä kertaa- konetta keksien murskaamisessa koska ne piti saada ihan silpuksi. Yleensä tykkään jättää keksin vähän isommiksi paloiksi. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele tiiviiksi pohjaksi piirakka vuoan pohjalle sekä reunoille. Paista pohjaa 170asteisessa uunissa 15-20min.

20150203_181444.jpg

Valmista täyte:
2prk Maitotiivistettä (kondensoitua maitoa)
8 Keltuaista
5 Limen mehu

Erottele kahdeksasta kananmunasta valkuainen ja keltuainen. Säästä keltuaiset ja tee valkuaisille mitäs tykäät. Vaikka marenkia koristeeksi tälle piirakalle. Raasta limeistä kuori johonkin pieneen kippoon. Puolita sitten limet ja purista niiden mehut keltuaisten joukkoon. Lisää vielä maitotiivisteet ja sekoita hyvin. 
Minulle oli muuten täysin uusi tuttavuus tuo maitotiiviste..
Kaada täyte piirakan päälle ja paista 150asteisessa uunissa n. 20min.

20150203_192643.jpg

Oikeastaan piirakka olisi ollut nätti näinkin, ilman mitään koristeita (jos ei oteta huomioon tuota alareunaa jonka onnistuin tuhoamaan patalapulla..)

Mutta jokatapauksessa koristeluun:
5dl Kermaa
5 Limen kuori

Anna piirakan ensin jäähtyä hyvin. Joko yön yli jääkaapissa tai esim. pakastimessa jonkun aikaa. Vaahdota kermavaahto. Levitä 'epätaisaisesti' piirakan päälle ja ripottele vielä limen kuoriraaste päälle. Tarjoile hyvän kahvin kanssa :)

20150203_192939.jpg

Kommenttini:

Limeä olisi voinut olla -vieläkin- enemmän. Se tosin on vain makuasia. Itse kun tykkään tosi paljon kaikesta missä on sitruunaa tai limeä.. 
Kermavaahtoa päällä oli aika paljon, ohuempikin kerros olisi riittänyt, eli sellaiste 3-4dl. Muttakun kaapissa oli 5dl purkki niin pitihän sen kaikki käyttää..
Kermavaahtoa maustoin nyt hieman vanilijakreemijauheella, mutta jos uudelleen tekisin niin varmaan jättäisin sen pois ja lisäisin kermaan puolikkaan limen mehun..
Koristelun olisi kerman sijaan voinut tehdän marengilla, kun kerran valkuaisia tästä jää yli. Mutta olisikohan tullut sitten liian makea?
Ihan hyvää tästä piirakasta/kakusta silti tuli. Aika makea tosin..